ana-nemovaAna Nemova, osnivač i direktor centra za strane jezike „Razgovor“: Bavim se proučavanjem srpskog jezika već dvadeset i šest godina, a u poslednjih dvadeset i dve zajedno sa svojim studentima, kako onima sa Moskovskog državnog univerziteta M.V. Lomonosov, tako i sa ljudima koji uče srpski jezik pored svoje osnovne struke.

Svih ovih godina sam sanjala da osmislim kulturni prostor koji bi ujedinio sve one koji su poput mene zaljubljeni u srpski jezik, Srbiju i njen narod. San mi se ispunio pre četrnaest godina kad sam zajedno sa kolegama i istomišljenicima u samom centru Moskve otvorila centar za strane jezike „Razgovor“.

Smatramo da nam je glavni cilj da naučimo svoje studente da pričaju na stranim jezicima (pored srpskog u „Razgovoru“ se uči još deset jezika) jer razgovor može da čini prava čuda! Nastojati da bez obzira na sve prepreke koje ih dele u savremenom svetu, ljudi pronalaze zajednički jezik i da se međusobno razumeju – to je ono što volimo, možemo i umemo da radimo.

Srećni smo što sada možemo da radimo i u Beogradu. Za ovih četrnaest godina smo dosta postigli u Moskvi, stekli smo poverenje nekoliko hiljada polaznika, izgradili dobar ugled, postali vodeća škola slovenskih jezika u Rusiji. Svoja znanja, iskustvo i visoke kriterijume rada primenjejemo i u Srbiji.